Ce este betonul amprentat?

Betonul amprentat este un tip de beton pe care îl putem trata cu diferite forme (matriţe) şi culori. Betonul amprentat se mai poate numi şi pavaj amprentat.

Pentru ce se utilizează?

Betonul amprentat se utilizează cu precădere în peisajul urban, alei, străzi, pieţe. Este un beton tratat cu diferite matriţe, produse speciale şi diferite culori, din care se pot obţine adevărate minuni, conservând proprietatea fundamentală a betonului, dar mai frumos.

Care sunt proprietăţile?

Apărut în anii ’60 în SUA, acest beton se utilizează astăzi mai mult ca oricând datorită introducerii diverselor modelele pentru pavaje plăcute privirii.

Ce este ieftin îţi va ieşi scump!

„Am văzut pe internet oferte de 9-10 euro/mp. Este o aberaţie! În Spania, unde am lucrat 14 ani, nu poţi executa un metru pătrat cu aceşti bani, în condiţiile în care materialele sunt la jumătate de preţ faţă de România. Aşa că atenţie la zicala – „El barata te sale caro”, cum spun spaniolii – Ce este ieftin îţi va ieşi scump!”
La costul materialelor de 47,3 lei/mp se adaugă: manoperă, transport, impozit pe salarii, beneficiu.

Proprietăţile fundamentale:

– rezistenţă
– durabilitate
– rezistenţă la schimbările climatice
– rezistenţă la abraziune
– cu diferite matriţe se obţin desene excepţionale, foarte atractive
– uşor de întreţinut

Cât costă un metru pătrat?

Preţul depinde întotdeauna de componentele ce se vor utiliza în operă. În România, preţul betonului amprentat este cuprins între 18-22 euro. Nu trebuie să fii un bun constructor ca să poţi calcula un preţ pentru un m² de beton amprentat. Să facem un mic calcul la materialele care intră într-un metru²:

– beton – 25 lei
– plasă sudată – 5 lei
– culori – 7,5 lei
– lac – 3,6 lei
– răşină – 6,3 lei
Total materiale – 47,3 lei